Пояснення до електричних схем

Червень 7, 2023

Вcі елементи схеми, крім термостатів та самих конвекторів, повинні бути встановлені в електричній шафі. Термостат повинен бути встановлений в приміщенні, яке опалюється даними конвекторами, згідно з доданою до нього інструкцією.

Для підключення кожного конвектора, у склад якого входить сервопривід з робочою напругою ~220V, використовується окремий провід заземлення, що з’єднує корпус конвектора з шиною заземлення, що розташовується в шафі. Також використовуються кабелі для підключення сервоприводів та для управління вентиляторами. Перетин проводів для кабеля підключення сервоприводів необхідно обрати виходячи з параметрів самих сервоприводів, їх кількості на одній лінії та довжини проводів.

Для кабелів управління вентиляторами, у більшості випадків, буде цілком достатньо проводів з перетином 0,75 мм, так як струм у ланцюгу незначний. Але, при використанні проводів значної довжини, рекомендується провести випробування ще до початку монтажних робіт, щоб переконатися у працездатності всіх приладів.

УВАГА!


Категорично забороняється встановлювати будь-які сторонні деталі або прилади всередині конвектора, а також допускати пошкодження при виконанні монтажних робіт або забруднення вже наявних у ньому пристроїв та деталей. Недотримання цієї умови автоматично позбавляє право споживача на гарантійне обслуговування або ремонт.

Для живлення електродвигуна вентилятора використовується напруга 24V постійного струму і напруга управління частотою обертання, величина якого може знаходиться в діапазоні від 0 до 10V. Як джерело напруги живлення використовується окремий блок живлення, встановлений в шафі, а в якості джерела напруги управління - термостат. Негативні потенціали обох джерел об’єднані в один загальний провід і підключаються на відповідну клему колодки, встановленої в конвекторі.

УВАГА!


Неправильне підключення електродвигуна вентилятора неприпустимо! Це призведе до виходу з ладу електродвигуна, що буде потребувати його заміни за рахунок споживача. При підключенні слід керуватися позначеннями, наявними на клемній колодці або на спеціальній наклейці. 

Всі схеми працюють аналогічним чином.

Кожний двигун має три проводи: червоний - +24V; білий – 0–10V; чорний – загальний «-» для обох напруг. При подачі напруги живлення відбудеться увімкнення блоку живлення та термостата.

На виході блоку живлення з’явиться напруга 24V, яку буде подано на електродвигуни конвекторів. В залежності від налаштувань термостата та існуючої в даний момент температури в приміщенні, буде обрана відповідна частота обертання вентиляторів та один зі станів сервоприводів - «відкритий» або «закритий».

Управління сервоприводами здійснюється термостатом, контакти якого при замиканні подають напругу ~ 220V або 24V на сервопривід (в залеж- ності від схеми, що використовється).

Якщо температура нижче встановленої, спрацьовує реле, далі - сервопривід і відбувається рух теплоносія по каналах теплообмінника конвектора. Так само на відповідних клемах термостата буде присутня напруга управління, визначена налаштуваннями, що призведе до запуску вентиляторів. При досягненні заданого значення температури в приміщенні сервопривід буде переведений в положення «закритий», а венти- лятори зупинені.